Menu
Zatvoriť menu
Zatvoriť

1.2.2023 Projekt Slováci za VWolantom má svoje výsledky

Šoféri sa vo veľkom prieskume priznali ku svojim nerestiam.

  • Zbytočné nehody na slovenských cestách neustále spôsobujú motoristom problémy
  • Volkswagen Slovensko chcel pomôcť porozumieť kultúre slovenských vodičov a ich zvykom
  • Projekt Slováci za VWolantom obsahoval rozsiahly dotazník, na ktorý odpovedalo 3 591 vodičov
  • Výsledky ukazujú, kde sú slovenskí vodiči disciplinovaní, ale aj ktoré pravidlá často obchádzajú
  • K alkoholu za volantom sa priznalo až 15 % respondentov
  • Kompletné výsledky na www.slovacizavwolantom.sk

Bratislava - Spoločnosť Porsche Slovakia, s.r.o., autorizovaný importér značky Volkswagen pre Slovensko, spustil koncom minulého roka projekt zameraný na zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Dennodenne sa totiž v správach objavujú správy o často zbytočných nehodách alebo úmrtiach spôsobených nesprávnym spôsobom jazdy a/alebo alkoholom. Projekt Slováci za VWolantom je zrkadlom slovenských vodičov, ktoré ukázalo dobré, ale aj nelichotivé stránky slovenských ciest.

Každý deň je na ceste alebo v jej okolí niekto z našich blízkych či známych, ktorí môžu byť ohrození vodičmi pod vplyvom alkoholu, alebo tými, ktorí nedávajú pozor a za jazdy kontrolujú svoje sociálne siete. Spoločnosť Volkswagen Slovensko chcela mať lepšiu predstavu o tom, ako to na našich cestách skutočne vyzerá a vytvorila dotazník, ktorý podporila reportážou o jazdení pod vplyvom alkoholu. Tá má ku dnešnému dňu 13-tisíc pozretí na YouTube kanáli Volkswagen Slovensko.

Alkohol je problém
Náš prieskum trval približne mesiac a za ten čas sa ho zúčastnilo 3 591 respondentov. Ich úlohou bolo úprimne odpovedať na sériu otázok o tom, ako rešpektujú pravidlá cestnej premávky a akí sú za volantom. Otázky sa týkali bežných neduhov ako telefonovania za volantom alebo prekračovania rýchlosti, ale aj tolerancii v podobe púšťania chodcov na priechode, jazdy okolo cyklistov a podobne. Výsledky?

Pri aktuálne najpálčivejšej téme, ktorou je alkohol, sa až 15 % respondentov priznalo, že nemá problém sadnúť za volant pod jeho vplyvom. Táto štatistika mierne prevyšuje oficiálnu štatistiku dopravnej polície, ktorá hovorí o 12 percentách. Až 19 % riskuje a aj po "prežúrovanej" noci sadá ráno za volant. Vidieť, že Slováci si z alkoholu až tak ťažkú hlavu nerobia, pritom práve ten má v spojení s rýchlosťou za následok často tie najhrozivejšie nehody.

Odložme telefóny
Z prieskumu vyplýva aj to, že iba 23 % vodičov si telefonovanie nechá až na koniec jazdy. Pekných 65 % slovenských vodičov správne využíva na telefonovanie systém Hands-free, avšak 11 % telefonuje s mobilom pri uchu. Naviac, až 20 % nemá problém písať za volantom SMS či posielať hlasové správy a dokonca 6 % sa priznalo k tomu, že za volantom pravidelne sleduje aj sociálne siete. Iba 76 % respondentov Instagram či TikTok za volantom zásadne odmieta. Zvyšných 18 % sleduje sociálne siete za volantom príležitostne. Treba však povedať, že pozornosť od šoférovania rovnako odvádza aj fajčenie za volantom, ku ktorému sa priznalo 16 % respondentov. A dokonca až polovica vodičov za volantom konzumuje jedlo. Rýchlostné predpisy dodržiava len 53 % vodičov, ostatní maximálnu povolenú rýchlosť považujú za orientačnú.

Zlepšiť sa jednoznačne môžeme aj v oblasti tolerancie k ostatným: iba 70 % slovenských šoférov uprednostňuje bezpečnosť cyklistu a predchádza s dodržaním predpísaného odstupu. Približne tri percentá vodičov pristupujú k cyklistom neohľaduplne a neštítia sa prejsť cez mláku tak, aby ich ošpliechali. Chodcov na priechode púšťa iba približne tretina Slovákov.

Kompletné výsledky nájdete na stránke www.slovacizavwolantom.sk.

Hoppla!
Zdá sa, že váš prehliadač nie je aktuálny. Možno naše webové stránky nebudú fungovať optimálne. Väčšina prehliadačov (ale nie MS Internet Explorer 11 a staršie) stále funguje dobre.

Odporúčame vám aktualizovať webový prehliadač.
Najnovšia verzia môže zabezpečiť dobrý zážitok všade na internete.

Ďakujeme za návštevu,
Váš tím Volkswagen