Menu
Zatvoriť menu
Zatvoriť

7.2.2024 Nový výstražný systém Volkswagen pre vystupovanie znižuje nebezpečenstvo pri otvorení dverí

  • Najnovšia generácia asistenčného systému1 teraz prichádza sériovo v elektrickom ID.72, ako aj v modeloch Passat a Tiguan novej generácie

  • Výstraha pri vystupovaní upozorňuje na účastníkov cestnej premávky, ktorí sa k stojacemu automobilu približujú zozadu

  • V hustej mestskej premávke sú najmä cyklisti ohrozovaní otvorenými dverami vozidiel

Wolfsburg - Najnovšia generácia výstražného systému pre vystupovanie značky Volkswagen pomáha predchádzať nebezpečným situáciám pri opúšťaní vozidla v mestskej premávke. Asistenčný systém upozorňuje vodiča a spolujazdcov na iných účastníkov cestnej premávky, ktorí sa zozadu približujú k parkujúcemu automobilu VW. V rámci svojich funkčných hraníc systém rozoznáva aj cyklistov, ktorá často patria k zvlášť ohrozeným účastníkom cestnej premávky. Výstraha pri vystupovaní zabezpečuje okrem dverí vodiča a spolujazdca vpredu aj zadné dvere. Nový ID.7, nový Passat a nový Tiguan sú týmto asistenčným systémom vybavené sériovo. V modeloch Golf, ID.4 a ID.5 je systém v technicky modifikovanej podobe dostupný na želanie.

Výstraha pri vystupovaní v novom ID.7
Najvyšší funkčný stupeň asistenčného systému sa používa v novej elektrickej limuzíne ID.7. Systém pomocou dvoch radarových senzorov na zadnej časti vozidla (vľavo a vpravo v zadnom nárazníku) monitoruje priestor za vozidlom a upozorňuje členov posádky na nebezpečenstvo ešte predtým, ako potiahnu vnútornú kľučku dverí. Ak sa približuje iný účastník premávky, ako prvý výstražný stupeň sa automaticky rozsvieti LED v príslušnom vonkajšom spätnom zrkadle. Keď vodič alebo niektorý zo spolujazdcov potiahne vnútornú kľučku dverí, odomknutie zámku dverí sa o určitú dobu oneskorí. Keď sa dvere napriek tomu otvoria, zaznie zvukový výstražný signál. Okrem toho zostáva výstražný systém aktívny aj po zaparkovaní a vypnutí vozidla po dobu 3 minúty, aby umožnil bezpečné vystúpenie všetkých členov posádky.

Výstraha pri vystupovaní v nových modeloch Passat a Tiguan
Výstraha pri vystupovaní v nových modeloch Passat a Tiguan funguje veľmi podobne ako v ID.7. Systém už pred potiahnutím vnútornej kľučky dverí upozorňuje prostredníctvom LED vo vonkajšom spätnom zrkadle, že sa približuje iný účastník premávky. Ak vodič alebo niektorý spolujazdec napriek tomu potiahne kľučku, z reproduktora v príslušných dverách zaznie zvukový výstražný signál. Pretože obidva uvedené modely sú vybavené mechanickými zámkami dverí, dodatočné oneskorenie otvorenia dverí ako v ID.7 nie je možné. Táto funkcia si vyžaduje elektricky ovládané zámky dverí.

Výstraha pri vystupovaní v modeloch ID.4 a ID.5
V modeloch ID.4 a ID.5 je asistenčný systém pre vystupovanie k dispozícii na želanie. Pracuje takmer rovnako ako v ID.7 s jednou výnimkou - tu sa výstražná LED vo vonkajšom spätnom zrkadle rozsvieti až vtedy, keď pasažier potiahne kľučku. Ďalšie výstražné stupne - akustický signál v príslušných dverách a elektronické oneskorenie otvorenia - prebiehajú identicky ako v ID.7.
Prvý model značky Volkswagen s výstražným systémom pre vystupovanie bol aktuálny Golf. Tu systém funguje podobne ako v ID.4 a ID.5. Rovnako ako modely Passat a Tiguan báze modulárnej stavebnice komponentov s priečne uloženým motorom MQB má Golf mechanické zámky dverí, takže nie je možné dodatočné oneskorenie otvorenia.

1) V rámci funkčných hraníc systému. Asistenčný systém nezbavuje vodiča a spolujazdcov zodpovednosti skontrolovať okolie vozidla pri vystupovaní.

2) ID.7 - Spotreba elektrickej energie v kWh/100 km: kombinovaná 16,3-14,1; emisie CO2 v g/km: kombinované 0. Pre vozidlo sú k dispozícii iba hodnoty spotreby elektrickej energie a emisií podľa WLTP. Údaje o spotrebe elektrickej energie a emisiách CO2 uvedené v rozpätí závisia od zvoleného vybavenia vozidla.

Hoppla!
Zdá sa, že váš prehliadač nie je aktuálny. Možno naše webové stránky nebudú fungovať optimálne. Väčšina prehliadačov (ale nie MS Internet Explorer 11 a staršie) stále funguje dobre.

Odporúčame vám aktualizovať webový prehliadač.
Najnovšia verzia môže zabezpečiť dobrý zážitok všade na internete.

Ďakujeme za návštevu,
Váš tím Volkswagen